Kussen, zoenen en dat soort zaken

Posted on

Kussen. Het is maar een lastig concept. Wanneer nou wel of niet. En eigenlijk nog veel belangrijker, met wie nou wel of niet? Ik speur maar eens het internet af naar antwoorden. Lang leve Google natuurlijk. Eerst raak ik verzeild op de site van Beatrijs, de online variant van lieve marianne. Zij is heel strikt, 3 kussen op de wang. Nooit op de mond en zeker niet bij kinderen. Kinderen worden gespaard en hoeven maar één kusje op de wang van directe familie te geven en/of te krijgen. Kort en simpel.

Terug naar kussen tussen volwassenen. Over wie wel en wie niet heeft Beatrijs ook een richtlijn. Collega’s niet, ook niet met verjaardagen en feesten. Ik weet een aantal collega’s die het hier erg mee eens zullen zijn maar net zoveel die teleurgesteld zullen zijn als dit een nieuwe kantoorregel wordt. In het uitzonderlijke geval dat een collega ook een vriend of vriendin is die je buiten werktijd ziet mag het wel, maar dan geldt ook echt alleen buiten werktijd. Goede vrienden die je niet dagelijks ziet wel. De buurman die je elders tegenkomt niet. Zoen dus vooral niet iedereen. Houdt het exclusief, dat maakt aantrekkelijk. Zo is het duidelijk dat je niet met jan en alleman op vertrouwelijk voet staat.

Grappig om te lezen is dat mensen elkaar tegelijk horen te zoenen. Dus niet alleen de wang aanbieden. In vroegere tijden was dit wel gebruikelijk. De dames boden hun wang aan en de heren mochten er zacht hun lippen op drukken. Een wangkus hoort trouwens niet nat te zijn! Zelf geen zoenliefhebber? Het ultieme excuus is natuurlijk ‘ik ben snipverkouden en wil je niet aansteken’. Werkt altijd en roept nooit vragen op. Terwijl alleen een melding in de trend van ‘ik zoen niet’ al dan niet terecht als a-sociaal wordt ervaren.

Een handkus waarbij de lippen van de man de rechterhand van de vrouw raken is ouderwets. In het wild komt deze variant alleen in zeer formele situaties nog voor. Over een kus op de eigen hand die men blaast naar de ontvanger, één van mijn favorieten, kan ik weinig vinden op internet. Deze kus is niet voor iedereen. Hier volg ik dan mijn eigen etiquette en geef deze alleen aan dierbare vrienden en vriendinnen. En natuurlijk in vrije vorm en op ieder moment voor mijn lieve dochtertjes. En dan maar hopen dat er een mooi handkusje wordt teruggeblazen.